Reteaua hidrografica

Teritoriul comunei apartine bazinului hidrografic al raului Moldova.
Teritoriul comunei este brazdat de reteaua hidrografica constand în paraiele Ruginoasa, Velnita si afluentii acestora. Principala sursa de alimentare cu apa este panza freaticasubterana. Reteaua hidrografica este bogatasi se caracterizeaza prin printr‐o alimentare intensa a raurilor, prin predominarea apelor mari de primavarasi viituri frecvente vara si toamna, regimul hidrografic avand în general un caracter echilibrat. Paraul Ruginoasa are o lungime de aproximativ 5 km, izvoraste din partea de N a satului caruia i se mai adaugasi alte mici izvoare care traverseazasoseaua Roman – Piatra Neamt – de aici si denumirea comunei.

Paraul Velnita (Bozienii) are o lungime de 4 km, curge aproape paralel cu paraul Ruginoasa brazdand valea de la extremitatile dealurilor Ciorani si Chicera.
Regimul de scurgere al apelor se caracterizeaza printr‐un maxim în lunile aprilie – mai, minima înregistrandu‐se la sfarsitul verii si începutul toamnei. Teritoriul este bogat în surse de apa subterana, mai ales în zona de lunca.
Afluentii au debit maxim în perioada de primavara, cand se revarsasi produc pagube. În restul anului au debit constant. Primavara se pot suprapune perioade de ploi cu cele de topire a zapezilor. Atunci apare riscul de inundatii deoarece solul nu poate prelua debitul suplimentar de apa, în conditiile în care panza freatica este la adancime mica, lucru specific zonelor de terasasi lunca.

Share This:

Comments are closed.